flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду слідчими суддями Іллінецького районного суду Вінницької області клопотань про надання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи.

28 листопада 2014, 09:12

За період 2012- 2013 року слідчими суддями Іллінецького районного суду Вінницької області було розглянуто 23 клопотань про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи, з яких 8 клопотань – у 2012 році, а 15 клопотань – у 2013 році. Всі 23 клопотання було задоволено та надано дозвіл слідчим чи прокурору на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи. Випадків відмови у задоволенні таких клопотань у практиці суду не було.

Із загальної кількості клопотань одне клопотання було про надання дозволу на проведення обшуку магазину, який належить приватному підприємцю.

Так, 26 березня 2013 року слідчим суддею Іллінецького районного суду Вінницької області було винесено ухвалу, якою надано дозвіл на проведення обшуку магазину «Ексклюзив» приватного підприємця Особа_1, що розташований на території малого ринку по вул.К.Маркса в м.Іллінці Іллінецького району Вінницької області, з тих підстав, що у ньому могли знаходитися у незаконному зберіганні речі, необхідні для розкриття кримінального правопорушення, зберігання і розповсюдження яких заборонені.

Два клопотання було про надання дозволу на обшук приміщень пункту прийому металобрухту, а саме: 06 листопада 2013 року слідчим Іллінецького районного суду було розглянуто два клопотання та винесено ухвали, якими надано дозвіл на проведення обшуку в приміщеннях пункту металобрухту Іллінецького районного споживчого товариства  в м.Іллінці Іллінецького району Вінницької області, по вул. Ворошилова, 84 та по вул. Залізнодорожній, 65 з метою відшукання та вилучення майна, яке можливо там зберігається.

Всі решта клопотань були про надання дозволу на проникнення в житло чи інше володіння певної особи.

            При розгляді клопотань суд дотримувався вимог територіальної підсудності, які передбачені ст.32 КПК України. Випадків вирішення питань про направлення клопотань про надання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи для вирішення до іншого суду із підстав, передбачених ст.34 КПК України, не було.

Підставами для задоволення клопотань слідчими суддями про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи є наявність достатніх даних, які вказують на те, що знаряддя злочину, речі й цінності, здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети і докумен­ти, які мають значення для встановлення істини в справі та необхідні для розкриття кримінального правопорушення, а також розшукувані особи можуть знаходитися у певному житлі або іншому володінні якої-небудь особи.

Слідчі судді при винесенні ухвал про надання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи керуються положеннями ст. 235 КПК України, зокрема, зміст ухвал відповідає загальним вимогам, визначеним у ст. 372 КПК України. Так ухвали містять:

1) вступну частину, у якій зазначається:

- дата і місце її постановлення;

- прізвище, ім’я, по батькові слідчого судді, секретаря судового засідання;

- найменування (номер) кримінального провадження;

-кваліфікація кримінального правопорушення, факт вчинення якого розслідується;

- відомості про слідчого (прокурора), який звернувся з клопотанням (ч. 2 ст. 235 КПК);

2) мотивувальну частину, у якій зазначається:

- зміст питання, що вирішується ухвалою, та інформація про те, за чиєю ініціативою воно розглядається;

- встановлені судом обставини із посиланням на докази, а також мотиви неврахування окремих доказів;

- мотиви, з яких суд виходив при постановленні ухвали, і положення закону, яким він керувався;

- положення закону, на підставі якого постановляється ухвала (ч. 2 ст. 235 КПК);

- адреса житла чи іншого володіння особи або частини житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку (ч. 2 ст. 235 КПК);

- особа, якій належить житло чи інше володіння, та особа, у фактичному володінні якої воно перебуває (ч. 2 ст. 235 КПК);

- речі, документи або особи, для виявлення яких проводиться обшук (ч. 2 ст. 235 КПК).

3) резолютивну частину, у якій зазначається:

- висновки суду (надання/ненадання дозволу на проведення обшуку);

- точна адреса житла чи іншого володіння особи або частина житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку;

- прізвище, ім’я та по батькові, дата народження особи, котрій належить житло чи інше володіння, та прізвище, ім’я, по батькові, дата народження особи, у фактичному володінні якої перебуває житло чи інше володіння;

- строк дії ухвали, яка діє протягом одного місяця з дня її постановлення і надає право слідчому чи прокурору провести обшук лише один раз.;

- про те, що ухвала не може бути оскаржена.

Виготовляються дві копії ухвали, які чітко позначаються як копії.

Ухвали слідчих суддів винесені з дотриманням вимог ст. 370 КПК України щодо законності, обґрунтованості та вмотивованості судового рішення.

Клопотань про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи, поданих у порядку ч.3 ст.233 КПК України у практиці суду не було.

Хоча дане питання не врегульоване діючим КПК України, з метою, щоб відомості про надання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи не стали відомі особі, у житловому будинку, чи іншому володінні якої має бути проведено обшук, слідчі судді Іллінецького районного суду вручають копії ухвал особисто слідчому чи прокурору, за клопотанням яких вона була постановлена, під розписку із зазначенням дати їх вручення.

Узагальнивши практику розгляду слідчими суддями Іллінецького районного суду клопотань про надання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи, можна сказати, що яких-небудь труднощів чи спірних питань при вирішенні даного виду клопотань не виникало, всі клопотання були розглянуті у день їх надходження до суду з дотриманням вимог статей КПК України.