flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду Іллінецьким районний судом Вінницької області цивільних справ, правовідносини по яких виникають при визнанні недійсним чи розірванні договорів оренди земельної ділянки.

28 листопада 2014, 09:09

За період 2012 року у провадженні Іллінецького районного суду перебувала одна цивільна справа зазанченої категорії, яка була закінчена провадженням.

Це справа №2-9611 за позовом Особа_1 та інших 256 осіб до Державного підприємства «Дашівське досвідне лісомисливське господарство» за участю третьої особи відділу Держкомзему в Іллінецькому районі Вінницької області про визнання договорів оренди землі недійсними, скасування їх реєстрації та звільнення земельних ділянок. Рішенням суду по даній справі від 19 березня 2012 року позов було задоволено частково та зобовязано відділ Держкомзему в Іллінецькому районі Вінницької області вчинити дії щодо скасування державної реєстрації права оренди (договорів оренди) підписаних між ДП «Дашівське досвідне лісомисливське господарство» та окремими особами. На дане рішення представником ДП «Дашівське досвідне лісомисливське господарство» було подано апеляцію. Також апеляційну скаргу було подано прокурором Іллінецького прайону в інтересах держави в особі ДП «Дашівське досвідне лісомисливське господарство», в якій він просив рішення Іллінецького районного суду від 19 березня 2012 року сксувати та ухвалити рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог щодо визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок; зобовязання звільнити ділянки, належні позивачам на праві власності позивачам; витребування у відповідача земельних ділянок, які були предметом договорів оренди. А також винести ухвалу, якою закрити провадження у справі щодо позовних вимог Азаренко А.М. та інших 256 осіб про зобовязання вчинити дії щодо сксування державної реєстрації права оренди (договорів оренди) укладених договорів.

Рішенням апеляційного суду Вінницької області від 08 травня 2012 року апеляційну скаргу прокурора Іллінецького району в інтересах держави в особі ДП «Дашівське досвідне лісомисливське господарство» та представника державного підприємства «Дашівське досвідне лісомисливське господарство» було задоволено.

Рішення Іллінецького районного суду від 19 березня 2012 року – скасовано та ухвалено нове рішення, яким позовні вимоги Особа_1 та ін. осіб про визнання договорів оренди землі недійсними, скасування їх реєстрації та звільнення земельних ділянок – відмовлено.

На рішення апеляційного суду Вінницької області від 08 травня 2012 року представником позивачів було подано касаційну скаргу, за результатами розгнляду якої Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ було винесено ухвалу від 25 липня 2012 року, якою касаційну скаргу було задоволено, рішення Вінницького апеляційного суду від 08 травня 2012 року – скасовано, а рішення Іллінецького районного суду Вінницької області від 19 березня 2012 року – залишено без змін.

            У зв’язку із невеликою кількістю цивільних справ зазначеної категорії проблемних і спірних питань при їх вирішенні, а також неоднакового застосування чинного законодавства в Іллінецькому районному суді Вінницької області не виникало, що унеможливлює проведення належного їх узагальнення.

 

 

 

 

 

Таблиця 1. Справи про визнання договорів оренди недійсними, які були розглянуті Іллінецьким районним судом у 2012 році

Кількість справ про визнання договорів оренди недійсними, які були розглянуті Іллінецьким районним судом у 2012 році

1

з них позовні заяви були задоволені

1

було відмовлено у задоволенні позову

 

Рішення були оскаржені в апеляційному порядку

1

з них скасовано

1

Рішення були оскаржені в касаційному порядку

1

з них скасовано

1