flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду Іллінецьким районним судом Вінницької області у 2012 році справ пов’язаних із відповідальністю за порушення грошових зобов’язань (ст. 625 Цивільного кодексу України)

25 листопада 2014, 14:54

Узагальнення судової практики розгляду 

Іллінецьким районним судом Вінницької області 

у  2012 році

справ пов’язаних із відповідальністю за  порушення  грошових зобов’язань

(ст. 625 Цивільного кодексу України)

 

Грошове зобов’язання боржника перед кредитором – це грошова сума визначена  сторонами з урахуванням встановленого індексу інфляції та трьох процентів річних.

Статтею 625 ЦК передбачений спеціальний вид відповідальності за прострочення виконання грошового зобов’язання: на боржника покладається обов’язок сплатити кредитору на його вимогу суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

 

Згідно статистичної інформації поданої Іллінецьким районним судом за 2012 рік, в 2012 році в провадженні  Іллінецького районного суду Вінницької області перебувало 110 цивільних справ пов’язаних із відповідальністю за порушення грошових зобов’язань, зокрема спори, які  виникають з договорів позики, кредиту, банківського вкладу.

Із загальної кількості справ цієї категорії в період з 01.01.2012 року по 31.12.2012 року  надійшло 82 справи, ще  28 справ надійшло із залишку станом на  01.01.2012 року.

Станом на 01.01.2013 року судом розглянуто 63 справи, з яких по 54 цивільних справах ухвалено рішення, з них 12 рішень ухвалено заочно. За судовими рішеннями по 52 справах позовні вимоги задоволено.

 

Даючи відповідь на запитання про застосування відповідальності передбаченої ч. 2  ст. 625 ЦК України разом з неустойкою (пенею), яка  встановлена  іншим  законом  чи договором необхідно розуміти, що три проценти  річних та  інфляційні  витрати що стягуються на  підставі ст. 625 ЦК України не можна вважати неустойкою, про що свідчать прямі законодавчі приписи.

Так, Цивільним кодексом України розмежовано поняття процентів та неустойки. Ст. 550 ЦК України встановлює, що проценти на неустойку не нараховуються, чим підкреслюється різниця між процентами і неустойкою.

Таким чином, в  контексті ЦК України слід розуміти, що  неустойка застосовується як штрафна санкція за порушення грошового зобов’язання та може одночасно застосовуватися зі сплатою індексу інфляції та трьох процентів річних, сплата яких передбачена  ч. 2 ст. 625 ЦК України.  

 

Що стосується одночасного стягнення штрафу та пені за прострочення  грошового зобов’язання то тут слід зазначити, що пеня та штраф є формами неустойки, тобто не є окремими видами юридичної відповідальності за порушення грошового зобов’язання, тому є всі підстави для їх стягнення одночасно у випадку порушення грошового зобов’язання, що  мало місце при розгляді  цивільних справ  Іллінецьким районним  судом  в 2012 році.

Так, наприклад, по цивільній  справі № 207/2605/2012 за позовом Особа_1 до  Особа_2 про стягнення  заборгованості  за кредитним договором  з відповідача було стягнено за  порушення умов  виконання  грошового зобов’язання і пеню і  штраф, згідно умов договору.

 

Щодо зменшення  судом  розміру  сум, які стягуються на  підставі ч. 2  ст. 625 ЦК України, необхідно вказати, що такі види відповідальності за порушення грошових зобов’язань передбачені законом, яким встановлено і їх розмір, тому  суд позбавлений можливості зменшити розмір їх стягнення.  

 

Не мало місця при розгляді цивільних справ в 2012 році застосування відповідальності  за  порушення  грошових зобов’язань у вигляді відшкодування  збитків. Що ж стосується неустойки, то здебільшого її стягнення  виражалося у  вигляд штрафу чи пені. Розмір пені, чи штрафних санкцій що стягувалася судом при вирішенні цивільних справ цієї категорії зазвичай було передбачено договором.

Також не мало місця за досліджуваний період застосування вимог ч. 2 ст. 625 ЦК України Іллінецьким районним судом Вінницької області при розгляді цивільних справ до грошових зобов’язань в іноземній валюті.

 

Додаток 1

Дані щодо розгляду місцевими судами у 2012 році справ,

пов’язаних із відповідальністю за порушення грошових зобов’язань

(стаття 625 Цивільного кодексу України)

 

 

№ з/п

 

 

 

Найменування

показника

 

 

Перебувало на розгляді справ

(гр.1= сумі гр.2+гр.5)

Закінчено провадження у справах

 

 

 

Залишок нерозглянутих справ

 

 

 

Усього

із них

 

з ухваленням рішення

у тому числі із задоволенням позову (із графи 3)

 

А

Б

1

2

3

4

5

1

Кількість справ, пов’язаних із відповідальністю за порушення грошових зобов’язань за статтею 625 Цивільного кодексу України

110

63

54

52

47