flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду Іллінецьким районним судом Вінницької області справ про звільнення від кримінальної відповідальності або від кримінального покарання у 2011-2012 роках.

25 листопада 2014, 14:53

Узагальнення  судової практики розгляду  Іллінецьким  районним  судом Вінницької області  справ  про звільнення від кримінальної відповідальності або від кримінального покарання  у  2011-2012 роках.

Згідно постанови  Пленуму  Верховного Суду  України  від 23.12.2005  N 12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» звільнення від кримінальної відповідальності - це відмова держави від застосування щодо особи, котра вчинила злочин,  установлених законом обмежень певних прав і свобод  шляхом  закриття  кримінальної справи,  яке здійснює суд у випадках,  передбачених Кримінальним кодексом України у порядку,  встановленому Кримінально-процесуальним кодексом України.

У Загальній частині КК передбачено,  зокрема, такі  випадки  звільнення особи від кримінальної відповідальності:

1)  у  зв'язку  з  дійовим  каяттям  (ст.  45). Дійове каяття полягає в тому, що після вчинення злочину особа щиро  покаялась,  активно  сприяла  його  розкриттю  та   повністю відшкодувала   завдані   збитки   або   усунула  заподіяну  шкоду. 

2)  у  зв'язку  з примиренням винного з потерпілим (ст. 46). Примирення винної особи з потерпілим  (потерпілими)  належить розуміти  як  акт  прощення  її  ним  (ними) в результаті вільного волевиявлення,  що   виключає   будь-який   неправомірний   вплив, незалежно  від  того,  яка  зі сторін була ініціатором,  та з яких мотивів.

3) з передачею особи на поруки (ст.  47). Можливе лише за  клопотанням  колективу  підприємства, установи чи організації,  членом якого є особа, про передачу її на поруки.

4) у зв'язку зі зміною обстановки (ст. 48). Звільнення  особи  від кримінальної відповідальності, коли після  вчинення  певного  злочину  обстановка  змінилася таким чином, що вчинене діяння вже не є суспільно небезпечним, або особа  не  є суспільно небезпечною.

5) у зв'язку   із   закінченням   строків   давності   (ст.   49);   Має місце, якщо з дня вчинення особою злочину до набрання вироком  законної  сили  минули  певні  строки давності  і  вона не ухилялася від слідства або суду та не вчинила нового злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого.

6) неповнолітньої особи із застосуванням примусових заходів виховного характеру  (ч.  1  ст.  97).  

7) неповнолітньої особи у зв'язку із закінченням строків давності (ст.  106). Умовою  звільнення  від  кримінальної відповідальності за ст.  106 КК є вчинення злочину невеликої чи  середньої тяжкості, тяжкого  чи  особливо тяжкого особою у віці до 18 років.

8) внаслідок  акта  амністії чи помилування. Звільнення від відбування покарання на підставі закону України про амністію або акта про помилування. Звільнення  від кримінальної відповідальності на підставі Закону України «Про застосування амністії в Україні» чи актом глави держави про помилування.

Згідно статистичної інформації поданої Іллінецьким  районним  судом  Вінницької області  за  2011 та 2012 роки по справах про звільнення від кримінальної відповідальності  спостерігається така статистика.

Так, в  2011 році надійшла та  розглянута одна  справа про звільнення особи  від кримінальної відповідальності  внаслідок  зміни  обстановки; у  зв’язку з примиренням обвинуваченого з потерпілим надійшло та  розглянуто  дві справи; у зв’язку  з закінченням строків  давності  надійшло та розглянуто дві справи. По двох справах осіб звільнено від кримінальної відповідальності  з інших підстав.

Випадки  звільнення  осіб від кримінальної відповідальності  на підставі ст. ст. 45, 47, 97 КК  України в  2011 році  місця не  мали.

В 2012 році надійшла  та  розглянута одна кримінальна  про звільнення особи від кримінальної відповідальності  у  зв’язку з примиренням обвинуваченого з потерпілим; по шести справах осіб звільнено від кримінальної відповідальності  з інших підстав.

Випадки  звільнення  осіб від кримінальної відповідальності  на підставі ст. ст. 45, 47, 48, 49, 97 КК України  в  2012 році  місця не  мали.

Закон передбачає систему звільнення від кримінального покарання та зміни його обсягів у процесі відбування покарання визначаючи такі  його види:

1) Звільнення від відбування покарання з випробуванням. Підставою для застосування цього виду звільнення від відбування покарання є висновок суду про можливість виправлення та перевиховання засудженого без реального відбування ним покарання, який ґрунтується на аналізі вчиненого злочину, характеристиці особи винного та інших обставинах справи. Цей вид звільнення згідно із ст. 75 ч. 2 передбачає обов'язковість одночасного встановлення судом засудженому іспитового строку.

2) Звільнення від відбування покарання з випробуванням вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до семи років. Цей вид звільнення від відбування покарання є спеціальним, оскільки стосується досить обмеженого кола осіб - вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до семи років. Він застосовується до вказаних категорій засуджених у випадку обрання відносно них покарання у виді обмеження волі, крім осіб, засуджених за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. При застосуванні цього виду звільнення встановлюється іспитовий строк, тривалість якого співвідноситься з тим, на який згідно з чинним законодавством жінку може бути звільнено від роботи у зв'язку з вагітністю, пологами і до досягнення дитиною семирічного віку.

3) Звільнення від відбування покарання у зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку. Вид звільнення  від відбування  покарання що встановлює строки після закінчення яких обвинувальний вирок суду, який не було вчасно виконано, не виконується взагалі.

5) Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання. Це заохочувальний вид звільнення, який застосовується до засудженої особи, до повного відбування призначеного судом покарання.  Умовами застосування цього виду звільнення є:сумлінна поведінка та сумлінне ставлення до праці. Може бути застосоване після відбування визначених ст. 81 ч. З КК строків.

6) Заміна невідбутої частини покарання більш м'яким. Умовою заміни невідбутої частини покарання більш м'яким є підтвердження винним своєю поведінкою того, що він твердо став на шлях виправлення (ст. 82 ч. З КК). Однак застосування цього інституту можливе лише після фактичного відбуття засудженим визначених законом частин призначеного покарання, які залежать від категорії злочину та кримінально-правової характеристики засудженого.

7) Звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років. Застосовується до тих жінок, які стали вагітними або народили дітей під час відбування покарання. Однак звільнення від відбування покарання можливе лише при засудженні їх за злочини невеликої або середньої тяжкості. Звільнення в цьому випадку може бути здійснено в межах строку, на який згідно з чинним законодавством жінку може бути звільнено від роботи у зв'язку з вагітністю, пологами, а також до досягнення дитиною трирічного віку. У разі досягнення дитиною трирічного віку або у зв'язку із смертю дитини суд зобов'язаний повернутись до вирішення питання про подальшу долю засудженої. У цьому випадку він може або остаточно звільнити її від подальшого відбування покарання, замінити його більш м'яким або повернути ЇЇ у місця відбування покарання. При цьому не відбутий строк може бути повністю або частково зарахований судом у загальний строк відбування покарання (с. 83 ч. 4 КК).

8) Звільнення від покарання за хворобою. Від відбування покарання звільняються особи, які під час відбування покарання захворіли на психічну хворобу, що позбавляє їх можливості усвідомлювати власну поведінку та керувати нею. До таких осіб можливе застосування примусових заходів виховного характеру, передбачених статтями 92-95 КК України.

Частина друга ст. 84 КК визначає випадки звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які під час відбування покарання захворіли на іншу (не психічну) тяжку хворобу, яка перешкоджає подальшому відбуванню ними покарання. До таких хвороб належать ВІЛ-захворювання, онкологічні захворювання, туберкульоз та ін.

9) Звільнення від відбування покарання на підставі закону України про амністію або акта про помилування. Звільнення  від відбування  покарання на підставі Закону України «Про застосування амністії в Україні» чи актом глави держави про помилування.

Згідно статистичних даних по справах про звільнення від покарання  та  його відбування слід зазначити  наступне.

В 2011 році Іллінецьким  районним  судом розглянуто 72 справи про звільнення  від відбування  покарання у  зв’язку  з закінченням іспитового строку, з яких 4 справи було повернуто та розглянуто 68 справ. Також до суду  надійшло на  розгляд та  розглянуто дві справи про умовно – дострокове  звільнення  від відбування  покарання  та  вісім справ про звільнення від кримінальної відповідальності  внаслідок  акта  амністії.

В  2012 році судом розглянуто 51 справу про звільнення  від відбування  покарання у  зв’язку з закінченням іспитового строку, з яких 1 справу було повернуто та  розглянуто 50 справ, про умовно – дострокове  звільнення  від відбування  покарання  надійшло та  розглянуто судом  дві справи.

У зв’язку з достатньою вивченістю питання про звільнення від кримінальної відповідальності та звільнення від відбування покарання, чітким та достатнім рівнем  законодавчого регламентування порядку вирішення таких питань, в районному суді при розгляді  кримінальних справ та  матеріалів спірні питання  не виникали.