flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики судового розгляду судових справ про корупційні правопорушення за перше півріччя 2016 року

31 жовтня 2016, 10:34

 

На виконання завдання Апеляційного суду Вінницької області Іллінецьким районним судом  Вінницької області  проведено узагальнення  судової практики  розгляду  справ про корупційні правопорушення. 

В ході проведення узагальнення та вивчення статистичних даних встановлено, що за перше півріччя 2016 року до Іллінецького  районного суду надійшло пять матеріалів про вчинення корупційних адміністративних правопорушень, з яких по чотирьом матеріалам постановлено рішення та одна справа в залишку.

Кримінальних проваджень про вчинення корупційних правопорушень за в період часу від січня по грудень 2015 включно до суду не надходило.

 Матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності № 131/172/16-п відносно Чигрин Наталії Анатоліївни за ст. 172-7 КпАП України.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення  від 21 січня 2016 року, Чигрин Н.А., будучи на посаді секретаря Іллінецької міської ради, разом з тим являється депутатом Іллінецької міської  ради Вінницької області, будучи посадовою органів місцевого самоврядування, тобто особою, уповноваженою на виконання функцій місцевого самоврядування, в зв’язку з можливістю виконання таких функцій, невідкладно письмово не повідомила колегіальний орган, а саме Іллінецьку міську раду у будь-який спосіб про наявність в неї реального конфлікту інтересів, а саме: усупереч вимогам ст. 59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» публічно не оголосила про конфлікт інтересів на засіданні міської  ради під час розгляду питання щодо передачі в оренду громадянам земельних ділянок, в тому числі і Чигрин Г. А., який являється її офіційним чоловіком,  а також письмово не повідомила Іллінецьку міську раду про наявність у неї конфлікту інтересів при розгляді заяви її чоловіка, чим вчинила адміністративне корупційне правопорушення, за  яке передбачено відповідальність за ст. 172-7 КУпАП.

Розглянувши протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення, оцінивши в сукупності всі наведені докази, щире каяття у скоєному та відсутність обтяжуючих  відповідальність обставин, а також думку прокурора , суддя прийшов до висновку про доцільність призначення Чигрин Н.А. адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі 1700 гривень.

 Матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності № 131/661/16-п відносно Загороднюка Сергія Анатолійовича за ч. 1 ст. 172-7 КпАП України.

Відповідно до протоколу  від 31 березня 2016 року Загороднюк С.А. перебуваючи на посаді голови Іллінецької районної ради  будучи посадовою особою органу місцевого самоврядування, тобто особою уповноваженою на виконання функцій місцевого самоврядування, в зв’язку з можливістю виконання таких функцій невідкладно не повідомив колегіальний орган  Іллінецьку районну раду,  у будь-який спосіб, про наявність в нього реального конфлікту інтересів, а саме: що рішенням Іллінецької районної ради від 24.11.2015 року  «Про оплату праці голові районної ради Загороднюку С.А.», встановлено надбавку в розмірі 50% від його посадового окладу за виконання особливо важливої роботи місцевого самоврядування та вислугу років.

Тобто про суперечність між приватним інтересом та своїми службовими повноваженнями як голови Іллінецької районної ради, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень, так як під час прийняття участі в голосуванні за встановлення собі надбавок не повідомив Іллінецьку районну раду про наявність у нього реального конфлікту інтересів, що підтверджується протоколом пленарного засідання сесії Іллінецької районної ради від 24.11.2015 року.

Даний склад адміністративного порушення, пов’язаного  з корупцією, передбачений ч.1 ст. 172-7 КУпАП.

29 квітня 2016 року суддею винесено постанову про визнання Загороднюка С.А. винним у вчиненні зазначеного адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-7 КпАП України, та накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі ста неоподаткованих мінімумів громадян, що складає 1700 гривень.

На вказану постанову 10 травня 2016 року Загороднюком С. А. було подано апеляційну скаргу в якій він просить скасувати дану постанову суду, та закрити провадження у справі.

Апеляційним судом Вінницької області 13 червня 2016 року винесено постанову, в якій вимоги правопорушника задоволено, та скасовано постанову Іллінецького районного суду від 29 квітня 2016 року, а провадження в справі про притягнення Загороднюка С.А. до адміністративної відповідальності закрито.

 

 

Проблемних та спірних питань, які виникають при застосуванні Закону України «Про  запобігання  корупції» при вирішення вказаних справ про адміністративні корупційні правопорушення не виникало.