flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики з питань відкриття провадження у цивільних справах (постановлення ухвал про залишення позовних заяв без руху, їх повернення)в Іллінецькому районному суді Вінницької області за 2015 рік.

21 квітня 2016, 14:02

На виконання завдання Апеляційного суду Вінницької області Іллінецьким районним судом  Вінницької області  проведено узагальнення  судової практики  з питань відкриття провадження у цивільних справах, постановлення ухвал про залишення позовних заяв без руху, їх повернення за 2015 рік.
Так, в 2015 році в провадженні Іллінецького районного суду перебувало 845 цивільних справ, з яких до відкриття провадження по справі:
          -  17 позовних заяв залишено без руху, та надано позивачу   строк для усунення недоліків відповідно ч. 1 ст.121 ЦПК України, та у зв’язку з випраленням позивачем недоліків надалі по даним справам відкрито провадження, 
- 14 позовних заяв повернено у зв’язку з не усунення позивачем недоліків відповідно ч. 2 ст. 121 ЦПК України;
- 5  позовних заяв повернено позивачу для направлення до належного суду за підсудністю;
- 4 позовних заяви повернено позивачеві у зв’язку з подачею ним заяви про повернення позову до відкриття провадження у справі.
Наприклад, 24 листопада 2015 року Шпак В.Г. подала позовну заяву до Таранюка Г.В. про захист честі, гідності та ділової репутації. Ухвалою від 26 листопада 2015 року суддя надав позивачеві строк для усунення недоліків  протягом п’яти днів з дня отримання копії вказаної ухвали,  оскільки позивачем не надано квитанцію про сплату судового збору, не зазначено ціну позову та додані до позовної заяви фотокопії не є письмовим доказом в розумінні ЦПК України.
Оскільки позивач  Шпак В.Г. не усунула в повній мірі недоліки, які спричинили залишення її позовної заяви без руху, 20 січня 2016 року суддею винесено ухвалу про повернення даної позовної  заяви.
02 лютого 2016 року Шпак В.Г. подала апеляційну скаргу із прохання скасувати ухвалу від 20 січня 2016 року та направити справу для продовження розгляду, посилаючись на порушення судом норм процесуального права.
Апеляційний суд Вінницької області ухвалою від 10 березня 2016 року
скасував ухвалу Іллінецького районного суду від 20 січня 2016 року та повернув матеріали справи для відкриття провадження.
Також надійшло 63 справи окремого провадження з яких:
- 2 заяви  залишено без руху, та надано позивачу   строк для усунення недоліків (ч.1 ст. 121 ЦПК України) та надалі по вказаних справах відкрито провадження;
- 2 заяви повернено у зв’язку з не усунення заявником недоліків (ч. 2 ст. 121 ЦПК УКраїни).
Ухвалою суду від 15 червня 2015 року заяву Старахкотельної І. В. про оголошення  фізичної особи  померлою залишено без руху, та надано заявниці строк для усунення недоліків протягом п’яти днів з дня отримання копії цієї ухвали. Заявниця Старахкотельна І.В. отримала копію ухвали суду 19 червня 2015 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.
У встановлений строк заявниця не усунула недоліки позовної заяви, тому відповідно  до ч. 2 ст. 121 ЦПК України ухвалою від 25 червня 2015 року   матеріали заяви поверненя заявнику.
Дані ухвали не були оскаржені в апеляційному порядку.
У 2015 році до суду надійшло 12 заяв про видачу судового наказу, по одній заяві винесено ухвалу про повернення заявнику матеріалів заяви.
В більшості випадків підставами залишення позовної заяви без руху були невідповідність вимогам ст. 119 ЦПК України, а саме щодо змісту позовної заяви, те, до кого пред’явлений позов, що саме вимагає позивач (предмет позову), обставини, на яких ґрунтується вимога (підстава позову), зазначені докази, що підтверджують обставини, наявність підстав для звільнення від доказування, ціна позову щодо вимог майнового характеру, також відсутність документа про сплату судового збору.
В ході проведеного узагальнення та вивчення статистичних даних встановлено, що спірних та проблемних питань, під час відкриття провадження у справах з вищезазначених питань у суддей не виникало.