flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики на тему «Про судову практику розгляду судами деяких питань, які вирішуються судом під час виконання вироків.»

21 квітня 2016, 14:00

На виконання листа Апеляційного суду Вінницької області  Іллінецьким районним судом Вінницької області проведено узагальнення судової практики щодо деяких питань, які вирішуються судом під час виконання вироків.
В узагальненні проаналізовано судову практику розгляду питань, які згідно з положеннями ч.1 ст. 537 КПК України вирішуються судом під час виконання вироку суду за 2014 – 2015 роки.
В узагальненні звернуто увагу на:
- практику вирішення питань про умовно-достркове звільнення від відбуття покарання (п.2 ч.1 ст.537 КПК);
- заміну невідбутої частини покарання більш м’яким(п.3 ч.1 ст.537 КПК);
- підстави, що обумовлюють задоволення клопотань, щодо відстрочки виконання вироку(п.1  ч.1 ст.537 КПК);
- звільнення від покарання у зв’язку з хворобою(п.6 ч.1 ст.537 КПК);
- застосування заходів медичного характеру(ч.7 ст.539);
- інші питання які виникають під час виконання вироку.
З проведеного аналізу вбачається, що у  2014 році до Іллінецького районного суду надійшло два подання щодо розгляду питань про заміну невідбутої частини покарання більш м’яким  (п. 3 ч. 1 ст. 537 КПК України.), по яким винесено рішення про їх задоволення.
Так,  05 червня 2014 року до суду надійшло подання інспектора кримінально-виконавчої інспекції про можливість скорочення наполовину призначеного вироком суду покарання відносно засудженого Швеця І.Ю. Подання мотивовано тим, що вироком Замостянського районного суду м. Вінниці від 28.02.2008 року Швеця  І.В. засуджено за вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України до 4 років обмеження волі зі звільненням на підставі ст. 75 КК України від відбування покарання з іспитовим строком терміном в 1 рік та 6 місяців; постановою Крижопільського районного суду від 19.10.2012 року Швецю І.В. замінено невідбуту частину покарання більш м’яким покаранням – виправними роботами на 1 рік 8 місяців 22 дні з відрахуванням на користь держави 20% заробітку (доходу).
25 червня 2014 року суддею винесено ухвалу про задоволення подання оскільки на день набрання законної сили Законом України «Про амністію» в 2014 році, а саме станом на 19.04.2014 року не відбутий строк покарання, а саме: виправних робіт з відрахуванням на користь держави 20% заробітку, складає 8 місяців 14 днів.
У 2015 році до суду надійшла одна заява про зміну способу виконання рішення у задоволенні якої відмовлено, та сім клопотань про заміну невідбутої частини покарання більш м’яким: п’ять клопотань – задоволено, та два  залишено без розгляду за заявою прокурора.
4 серпня 2015 року інспектор Іллінецького районного підрозділу УДПтС України у  Вінницькій області та голова спостережної комісії Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області звернулись до суду із спільним поданням про заміну засудженій Дитяк Н.А. невідбутої нею частини покарання  у виді 14 місяців виправних робіт іншим кримінальним покаранням у виді штрафу, оскільки засуджена Дитяк Н.А. із 10 листопада 2014 року працює різноробочою в СФГ «Україна», під час відбування покарання до адміністративної та кримінальної відповідальності не притягувалась, за місцем роботи і проживання характеризується виключно позитивно, порушень трудової дисципліни не допускала. 12 червня 2015 року на адресу Іллінецького районного підрозділу УДПтС України у  Вінницькій області надійшло рішення трудового колективу СФГ «Україна» із проханням застосувати до засудженої Дитяк Н.А. заохочення шляхом заміни покарання у виді виправних робіт штрафом.
Розглянувши вказане подання, суддя визнав його підставним, достатньо обґрунтованим, а тому таким, що підлягає задоволенню. З огляду цього суд дійшов висновку про необхідність заміни засудженій Дитяк Н.А. невідбутої нею частини покарання у виді виправних робіт за правилами ст. 53 КК України іншим видом кримінального покарання у виді штрафу у розмірі 714 гривень.
31 липня  2015 року в.о прокурора Іллінецького району  Вінницької області звернувся до суду із клопотанням про вирішення пов’язаного із виконанням вироку Іллінецького районного суду від 10 лютого 2014 року яким Єсіпенка С.С.  визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ст.125 ч.2 КК України та засуджено до штрафу в розмірі  850 грн., питання щодо заміни кримінального покарання у виді штрафу, який  не сплачений засудженим, на громадські роботи.
17 серпня 2015 року прокурор подав до суду  заяву про залишення клопотання  без розгляду внаслідок сплати штрафу засудженим. На підставі вказаної заяви судом винесено ухвалу про залишення клопотання без розгляду.
Даним узагальненням встановлено, що при розгляді вказаних питань , які вирішуються судом під час виконання вироків, проблемних та спірних питань у суддів Іллінецького районного суду Вінницької області не виникало.
Клопотання про звільнення від покарання у зв’язку з хворобою, про умовно-достркове звільнення від відбуття покарання, застосування заходів медичного характеру та інших питання які виникають під час виконання вироку до суду за 2014 та 2015 роки не надходили.