flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики вирішення майнових спорів між подружжям (колишнім подружжям), а також жінкою та чоловіком які проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або у будь-якому іншому шлюбі за 2014 – 2015 роки.

15 лютого 2016, 15:05

На виконання завдання Апеляційного суду Вінницької області Іллінецьким районним судом  Вінницької області  проведено узагальнення  судової практики  вирішення майнових спорів між подружжям (колишнім подружжям), а також жінкою та чоловіком, які проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою, або у будь-якому іншому шлюбі за 2014 – 2015 роки.

В ході проведення узагальнення та вивчення статистичних даних встановлено, що у 2014 році в Іллінецькому  районному суді було розглянуто пять справ вказаної категорії, з яких:

- задоволено позови – у 2 справи;

- задоволено частково – в 1 справі;

- повернено позовну заяву – 1 справа;

- закрито провадження у звязку з укладенням мирової угоди -  в 1 справі.

Так, 31 березня 2014 року надійшла позовна заява Мотовило Н.П. до Мотовило Ю.А. про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу, розподіл майна, що є спільною сумісною власністю. В даній заяві позивач просила суд встановити факт проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу, поділити в натурі між нею та відповідачем майно, що є їх спільною сумісною власністю.

02 жовтня 2014 року суддом винесено рішення, яким позовні вимоги задоволено частково, а саме: виділено відповідачу, у власність автомобіль, також стягнуто на користь позивача 4000 грн. грошової компенсації за ½ частину   автомобіля, в іншій частині позову Мотовило Н.П. відмовлено за  недоведеністю позовних вимог.

Справу за позовом Козаченко А.В. до Кишки С.П. про поділ спільного майна подружжя, що надійшла до суду 25 лютого 2014 року, ухвалою суду від 26 березня 2014 року було закрито у звязку з укладенням між сторонами мирової угоди за умовами якої вирішено, що позивач має право власності на 13/25 житлового   будинку із господарськими спорудами по вул. Карбишева, 2 в м. Іллінці Вінницької області, а відповідач  на 12/25 вищезазначеного домоволодіння, та легковий автомобіль. Також сторони погодились, що земельна ділянка, площею 0,21 га, розташована по вул. Карбишева 2 в м. Іллінці Вінницької області, залишається в їх спільному користуванні.

Як правило, після надходження справи даної категорії , суддею в першу чергу перевіряються підсудність справи, відповідність змісту позовної заяви ст. 119 ЦПК України та розмір сплаченого судового збору.

Саме з цих підстав, позовну заяву Вороновича М.П. до Андрієвської С.І. про розподіл спільного майна подружжя, яка надійшла до суду 12 травня 2014 року, ухвалою від 12 травня 2014 року було повернуто позивачеві, оскільки за приписом ст. 114 ЦПК України, позови, що виникають з приводу нерухомого майна, в порядку виключної підсудності пред’являються за місцем знаходження майна або основної його частини. Вказане у позові майно розташоване у смт. Турбів, Липовецького району, Вінницької області.

Судові рішення у справах даної категорії у 2014 році не оскаржувались.

Протягом 2015 року в проваджені Іллінецького районного суду перебувало одинадцять справ про поділ спільного майна подружжя, з них:

-         у 6 справах провадження було закрито у звязку з укладенням  мирової угоди;

-         в 1 справі  провадження було закрито у звязку з відмовою позивача від позову;

-         в 1 справі позовну заяву було залишено без розгляду у звязку з неявкою сторін;

-         у 2 справах винесені рішення задоволення позову;

-         в 1 справі винесено рішення часткове задоволення позову;

-    2 справи – залишок на 2016 рік.

Так, 17 серпня 2015 року до суду надійшла позовна заява Нагорної (Шевчук) Л.О. до Шевчука С.Л. про поділ спільного майна подружжя, в якій позивач просила суд виділити їй у власність житловий будинок, придбаний в період шлюбу і зареєстрований на відповідача, що розташований за адресою смт. Дашів, та стягнути різницю вартості у сумі 6871 гривня іншого житлового будинку у с. Кам’яногірка також придбаного за спільні кошти в період шлюбу та зареєстрованого на відповідача.

02 вересня 2015 року судом винесено рішення, яким позовні вимоги Нагорної (Шевчук) Л.О. задоволено.

11 вересня 2015 року відповідачем на вказане рішення подано апеляційну скаргу.

06 жовтня 2015 року ухвалою Апеляційного суду Вінницької області апеляційну скаргу Шевчук С.Л. задоволено частково. Скасовано рішення Іллінецького районного суду від 02 вересня 2015 року  та постановлено нове, яким у задоволенні позовних вимог Нагорної (Шевчук) Л.О. до Шевчука С.Л. про поділ спільного майна подружжя відмовлено.

16 березня 2015 року Куценко Т.В. подано позовну заяву до Куценка В.В. про поділ спільного майна подружжя, ухвалою від 18 травня 2015 року провадження закрито у зв’язку тим, що позивач до початку розгляду справи надала суду  письмову заяву про відмову від розподілу майна, що фактично є відмовою від  позову.

Справа за позовом Іщенко О.М. до Підопригори Н.І. про встановлення факту проживання однією сімєю без реєстрації шлюбу поділ майна подружжя та витребування майна з чужого незаконного володіння надійшла до суду 06 листопада 2014 року. Розглянута по суті 16 червня 2015 року, було винесено рішення яким позовні вимоги Іщенка О.М. задоволено частково, а саме: встановлено факт проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу, поділено майно, що є спільною сумісною власністю подружжя, як набуте  за час спільного проживання Іщенка О.М. і Підопригори Н. І. однією сім’єю без реєстрації шлюбу, стягнуто з відповідача на користь позивача 1925 грн. грошової компенсації різниці вартості 1/2  частини спільного майна, а також 133 грн. 95 коп., як 1/2  частину сплаченого ним при зверненні до суду судового збору, а всього, таким чином, 2058 грн. 95 коп. В решті позовних вимог Іщенку О.М. відмовлено за їх недоведеністю. Вказане рішення місцевого суду в апеляційному порядку не оскаржувалось.

    У вищенаведених прикладах наглядно продемонстровано, як суддями при розгляді справ даної категорії були застосовані приписи законодавства, що регулюють вид правовідносин, що пов’язані із поділом майна, яке є об’єктом спільної сумісної власності та спільної часткової власності.

При розгляді зазначеної категорії справ у суддів Іллінецького районного суду не виникало проблемних та спірних питань щодо їх вирішення.

Підсумовуючи вищевикладене, вважаю, що судді Іллінецького районного суду Вінницької області при вирішені справ даної категорії в цілому дотримуються вимог матеріального та процесуального законодавства, ретельно вивчають матеріали справ, всебічно, повно і об’єктивно досліджують обставини справи.