flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики Про застосування Закону України « Про запобігання корупції», тлумачення антикорупційного законодавства, судового розгляду справ корупційні правопорушення Іллінецьким районним судом Вінницької області від січня по грудень 201

01 грудня 2015, 13:55

На виконання завдання апеляційного суду Вінницької області Іллінецьким районним судом  Вінницької області  проведено узагальнення  судової практики  розгляду  справ про корупційні правопорушення. 
В ході проведення узагальнення та вивчення статистичних даних встановлено, що за вказаний  період  2015 року Іллінецьким  районним судом було розглянуто три матеріали про вчинення корупційних адміністративних правопорушень, що становить 0,33% від загальної кількості розглянутих справ про адміністративні правопорушення.
Кримінальних проваджень про вчинення корупційних правопорушень за в період часу від січня по грудень 2015 включно до суду не надходило.


Матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності № 131/485/15-п відносно Шістки Володимира Павловича за ст. 172-7 КпАП України.
Згідно протоколу про адміністративне правопорушення  від 17 березня 2015 року, Шістка В.П., будучи депутатом Росоховатської сільської ради Іллінецького району Вінницької області,  у порушення вимог ч.1 ст. 14 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», будучи зобов’язаний уживати заходів щодо недопущення будь-якої можливості виникнення конфлікту інтересів та невідкладно повідомляти безпосереднього керівника про наявність конфлікту інтересів, не вжив передбачених законом заходів щодо недопущення конфлікту інтересів та письмово не повідомив сільську раду та її сесію про наявність конфлікту інтересів, а саме: про суперечність між його майновими інтересами та його повноваженнями як депутата Росоховатської сільської ради Іллінецького району Вінницької області, чим вчинив адміністративне корупційне правопорушення,  за  яке передбачено відповідальність за ст. 172-7 КУпАП.
Розглянувши протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення, оцінивши в сукупності всі наведені докази враховуючи  його позитивні характеристики, щире каяття у скоєному та відсутність обтяжуючих  відповідальність обставин, а також думку прокурора , суддя прийшов до висновку про доцільність призначення Шістці В.П. адміністративного стягнення у виді штрафу в мінімальному розмірі в сумі 170 гривень.

Матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності № 131/665/15-п відносно Гудими Миколи Афанасійовича за ч. 1 ст. 172-7 КпАП України.
Відповідно до протоколу  від 17 квітня 2015 року Гудима М.А., займаючи посаду начальника групи з централізованого господарського обслуговування навчальних закладів і установ освіти Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області, порушив вимоги ст. 14 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», який діяв до 26.04.2015, а саме: будучи зобов'язаний уживати заходи щодо недопущення будь-якої можливості виникнення конфлікту інтересів та невідкладно повідомляти безпосереднього керівника про наявність конфлікту інтересів, Гудима М.А. не вжив передбачених законом заходів щодо недопущення конфлікту інтересів та письмово не повідомив свого безпосереднього начальника відділу освіти райдержадміністрації про наявність конфлікту інтересів, а саме що  згідно з наказом  № 262-К від 28.08.2012 року призначено на посаду економіста групи з централізованого господарського обслуговування навчальних закладів і установ освіти  Іллінецької районної державної адміністрації Гудиму Раїсу Іванівну з якою він перебуває в зареєстрованому  шлюбі та яка безпосередньо підпорядковується  йому, як начальнику групи з централізованого господарського обслуговування навчальних закладів і установ  освіти Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області.
При розгляді  вказаної  справи правопорушником та його захисником  неодноразово  суду надавалися  клопотання про відкладення розгляду справи в зв’язку з тривалою хворобою Гудими М.М. Тому на підставі даних клопотань суддею було винесено ухвалу про зупинення розгляду вказаної справи до одужання Гудими М.А..
11 червня 2015 року суддею винесено постанову про визнання Гудими М.А. винним у вчиненні зазначеного адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-7 КпАП України, та накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі десяти неоподаткованих мінімумів громадян, що складає 170 гривень.


Матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності № 131/1038/15-п відносно Душного Леоніда Івановича за ч. 1 ст. 172-7 КпАП України.
09 червня 2015 року до Іллінецького районного суду з прокуратури Іллінецького району Вінницької області надійшов протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення Душним Л.І. за ч. 1 ст. 172-7 КпАП України в якому зазначається, що Душний Л.І., як депутат Городоцької сільської ради Іллінецького району Вінницької області, тобто особа, уповноважена на виконання функцій місцевого самоврядування, в зв’язку з можливістю виконання таких функцій, діючи у власних інтересах не вжив заходів щодо недопущення будь-якої можливості уникнення конфлікту інтересів та невідкладно письмово не повідомив безпосереднього керівника – Городоцьку сільську раду про наявність конфлікту інтересів. Тобто  порушив вимоги ст. 14 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», який діяв до 26.04.2015 року, а саме суперечність між своїми майновими інтересами та своїми повноваженнями як депутата Городоцької сільської ради.
Постановою судді від 09 червня 2015 року Душного Л.І. визнано винним у вчиненні адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого  ч. 1 ст.172-7 КУпАП , та накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 170 грн.
Проблемних та спірних питань, які виникають при застосуванні Закону України «Про  запобігання  корупції» при вирішення вказаних справ про адміністративні корупційні правопорушення не виникало.




Вик: Лукашевич С.Й.