flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ СУДОВОЇ ПРАКТИКИ РОЗГЛЯДУ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ (ПРОВАДЖЕНЬ) ЩОДО ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ЖИТТЯ ТА ЗДОРОВ’Я ОСОБИ ЗА 2014 РІК

06 квітня 2015, 15:48

 

На виконання завдання апеляційного суду Вінницької області відповідно до плану його роботи на перше півріччя 2015 року від 30.01.2015 року № 1/2-15 Іллінецьким районним судом Вінницької області проведено узагальнення судової практики розгляду кримінальних справ (проваджень) щодо злочинів проти життя та здоров'я особи за 2014 рік.

В ході проведення узагальнення та вивчення статистичних даних встановлено, що в 2014 році Іллінецьким районним судом було розглянуто 119 кримінальних справ (проваджень) про злочини проти життя та здоров’я особи, з яких 2 кримінальні справи за положенням КПК України 1960 року і 39 справ кримінального провадження за положеннями КПК України 2012 року, що становить 34,4% від загальної кількості розглянутих кримінальних справ.

Аналізуючи та узагальнюючи матеріали кримінальних справ даної категорії слід зазначити, що в 2014 році Іллінецьким районним судом були розглянуті кримінальні справи (провадження) за ст. ст. 115, 121, 122, 125, 128 та 129 КК України.

Так в 2014 році за положеннями КПК України 2012 року в Іллінецькому районному суді перебувало на розгляді 47 кримінальних проваджень про злочини проти життя і здоров’я особи відносно 50 осіб, з яких розглянуто 39 проваджень, що становить 82,9% від загальної кількості проваджень цієї категорії.

Із вказаної кількості з ухваленням вироку розглянуто 32 кримінальних провадження, закрито - 6 проваджень та 1 провадження направлено для визначення підсудності.

Також в провадженні суду перебували справи кримінального провадження, які порушувалися за скаргою потерпілого. Так, в 2014 році судом було розглянуто 24 кримінальних провадження по обвинуваченню за ст. 125 КК України, що становить 21,6% від загальної кількості розглянутих справ кримінального провадження

Крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд до суду згідно положень КПК України 2012 року, судом в 2014 році розглядались і кримінальні справи за положеннями КПК України 1960 року.

Таких справ на розгляді було дві та за результатами розгляду провадження були закриті у зв’язку зі смертю підсудного.

Більш детальний аналіз статистичних даних у справах про злочини проти життя та здоров’я особи відображено у додатках № 1 та № 2 (Додаток 1 – кримінальні провадження розглянуті за положенням КПК України 2012 року, Додаток 2 – кримінальні справи розглянуті за положенням КПК України 1960 року).

Аналізуючи діяльності органу досудового слідства можна говорити про те, що кримінальні провадження проти життя та здоров’я особи були розслідувані повно та об’єктивно: були встановлені час, місце, спосіб, мотиви вчинення злочинних дій. Органи досудового слідства виконували необхідні слідчі дії, що є характерними при розслідуванні таких справ, зокрема здійснювали огляд місця події, допит свідків, проводили слідчі експерименти.

Обвинувальні акти направлені до суду оформлено дотриманням вимог КПК України.

Не було виявлено випадків неправильної кваліфікації дій осіб, що обвинувачувались у злочинах проти життя та здоров’я особи і випадків порушення строків проведення розслідування.

З загальної кількості прийнятих рішень за результатами розгляду кримінальних проваджень на 2 вироки суду ухвалені в 2014 році було подано апеляційні скарги.

Так, Русецького Г.В. вироком Іллінецького районного суду від 09 жовтня 2014 року визнано винним у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ст.121 ч.1 КК України, та призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі.

Апеляційним судом Вінницької області вищевказаний вирок скасовано та кримінальне провадження направлено на новий розгляд.

Причиною скасування вироку стали порушення судом вимог кримінально-процесуального закону, які перешкоджали повно й усебічно розглянути справу та постановити законний, обґрунтований і справедливий вирок, а саме: судовий процес зафіксовано не повно, фіксування судового провадження не здійснювалось належним чином та в повному обсязі.

Так, Голубця Д.В. вироком Іллінецького районного суду від 20 жовтня 2014 року визнано винним у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ст.122 ч.1 КК України, та призначено покарання у виді 2 років обмеження волі, на підставі ст. 75 КК України звільнено від призначеного судом покарання з іспитовим строком 2 роки.

Апеляційним судом Вінницької області апеляційне провадження за апеляційними скаргами прокурора та потерпілого закрили в зв’язку з відмовою апелянта від апеляційної скарги.

При розгляді судом кримінальних проваджень вирішувалися питання і про цивільні позова, які були заявлені.

Так, в кримінальному провадженні за обвинуваченням Вдовиченка М.Ю. у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ст.125 ч.2 КК України, цивільний позов був задоволений частково, оскільки потерпіла не надала суду усі достатні докази про затрати, пояснивши, що у неї ці докази відсутні, тому в частині позову про стягнення матеріальної шкоди відмовлено.

В кримінальних провадженнях за обвинуваченням Мельника О.А. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.125 ч.1 КК України та Карімуліна О.Ф. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.125 ч.1, ст.129 ч.1 КК України цивільні позови були залишені без розгляду. В першому випадку цивільний позов про стягнення матеріальної та матеріальної шкоди залишений без розгляду, оскільки потерпілий в судове засідання не з’явився та не надіслав клопотання про розгляд цивільного позову за його відсутності. У другому випадку цивільний позов про відшкодування шкоди завданої злочином залишено без розгляду, оскільки потерпілий відмовився від обвинувачення.

При призначенні покарання за вчинення злочинів проти життя та здоров’я суд керувався закріпленими в Кримінальному кодексі нормами про злочин і його види, підстави і порядок призначення покарання.

При призначенні покарання враховувався характер і ступінь вчиненого кримінального правопорушення, особа винного та обставини, що пом’якшують і обтяжують покарання. Крім того, Іллінецьким районним судом було забезпечено виконання основного завдання кримінального процесу із забезпечення правильного застосування закону з тим, щоб за вчинений злочин винні понесли справедливе покарання, необхідне і достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.

В 2014 році щодо осіб, винних у вчиненні злочинів проти життя та здоров’я особи були застосовані такі види покарань:

- штраф;

- громадські роботи;

- позбавлення волі на певний строк;

 Також відповідно до положень ст. 75 КК України судом було застосовано звільнення осіб від відбування покаранняз іспитовим строком. Так, підсудний Степанишин В.М., який обвинувачувався у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України в результаті затвердженої угоди про примирення з потерпілим, визнаний винуватим і йому призначили покарання у виді позбавлення волі строком на 2 роки, та на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування призначеного покарання з іспитовим строком терміном в 1 рік. Також, підсудні Оніщук М.І., який обвинувачувався у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України та підсудна Гулькіна Т.П., яка обвинувачувалась у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України на підставі ст.75 КК України були звільненні від відбування призначеного покарання з іспитовим строком тривалістю 2 роки.

 Але і були           підсудні, яких було засуджено до реального позбавлення волі. Так, підсудний Пелипенко С.В., який обвинувачувався у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України було призначено покарання у виді позбавлення волі строком на п’ять років. Також, підсудний Качалай П.С., який обвинувачувався у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України було призначено покарання у виді позбавлення волі строком на сім років.

Також відносно однієї особи було застосовано Закон України «Про амністію в 2014 році» та звільнено від призначеного покарання внаслідок акта амністії.

Так, вироком Іллінецького районного суду від 23 червня 2014 року Попенко І.Г. звільнений від відбування призначеного покарання згідно п.г. ч.1 ст.1 ЗУ «Про амністію в 2014 році», як особа, яка на день набрання чинності цим законом 14 травня 2014 року досягла пенсійного віку, встановленого ст.26 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

При проведенні узагальнення можна зробити висновки, що злочини проти життя і здоров’я особи є поширеною категорією при розгляді Іллінецьким районним судом кримінальних проваджень. Найчастіше кримінальні провадження порушувались за скаргою потерпілого за умисні легкі тілесні ушкодження. В цілому, при розгляді кримінальних справ (проваджень) судді Іллінецького районного суду дотримуються вимог чинного законодавства.

 

В.о. голови Іллінецького

районного суду Димбіцький Ю.В

 

Вик. Беднарчук Т.М.