flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ СУДОВОЇ ПРАКТИКИ РОЗГЛЯДУ ІЛЛІНЕЦЬКИМ РАЙОННИМ СУДОМ КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕНЬ ПРО ЗЛОЧИНИ, ВЧИНЕНІ НЕПОВНОЛІТНІМИ, ЗА 2013 РІК ТА ПЕРШЕ ПІВРІЧЧЯ 2014 РОКУ.

25 листопада 2014, 14:49

 Іллінецьким районним судом Вінницької області на виконання вказівки Апеляційного суду Вінницької області проведено узагальнення судової практики розгляду кримінальних проваджень про злочини, вчинені неповнолітніми, за 2013 рік -  І півріччя 2014 року.

При підготовці узагальнення були використані статистичні дані та кримінальні провадження розглянуті судом за вказаний період.

Зазначена категорія справ щодо неповнолітніх осіб розглядалась в Іллінецькому районному суді виключно досвідченими суддями на підставі п.10 ст.31 КПК України уповноваженим згідно з ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до наказу № 30  від 9.11.2012 року «Про обрання слідчих суддів та суддів уповноважений на здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх».

З проведеного аналізу вбачається, що протягом 2013 року та першого півріччя 2014 року Іллінецьким районним судом розглянуто 8 кримінальних провадження про злочини, вчинені неповнолітніми, з них в 2013 році 3 кримінальних провадження  та  в  першому  півріччі 2014  року  - 5 кримінальних проваджень.

Згідно з чинним кримінальним законодавством до неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, Іллінецьким районним судом застосовувались такі основні види покарань як штраф, громадські роботи, позбавлення волі на певний строк та покарання з випробуванням.

 Число неповнолітніх осіб, засуджених до позбавлення волі за 2013 рік – І півріччя 2014 року характеризується такими даними: засуджено строком  від 2 до 5 років – 2 особи; від 5 до 10 років – 2 особи.

До позбавлення волі за 2013 рік – І півріччя 2014  року було засуджено неповнолітніх осіб за вчинення таких злочинів: за крадіжки - 5, грабіж - 1, вимагання – 1, умисне легке тілесне ушкодження - 1.

Судом було звільнено від покарання з випробуванням із застосуванням ст. 104 КК України 2 неповнолітніх засуджених.

Інші види основних покарань  також застосовувались до неповнолітніх осіб. Так, громадські роботи призначено - 1 та штраф - 1. Згідно ЗУ «Про амністію» - 1 неповнолітнього звільнили та 1 неповнолітньому скорочено на половину не відбуту частину покарання.

Матеріали узагальнення свідчать про дотримання Іллінецьким районним судом вимог ст. 314 КПК України, згідно яких після отримання обвинувального акта, суд не пізніше п’яти днів з дня його надходження призначає підготовче судове засідання, в яке викликає учасників судового провадження. Також згідно ст. 318 КПК України судовий розгляд проводився і завершився протягом розумного строку.

Як видно з матеріалів узагальнення в  установленому законом порядку згідно ст. 44, 52 КПК України в усіх кримінальних провадженнях залучалися законні представники неповнолітнього та його захисники, представники служби у справах дітей.

Згідно проведеного аналізу випадки здійснення судового провадження за участю неповнолітнього в закритому судовому засіданні, на підставі ч. 2 ст.27 КПК України не застосовувались.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 52 КПК України участь захисника у кримінальному провадженні є обов’язковою, якщо особа, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення у віці до 18 років, - з моменту встановлення факту неповноліття або виникнення будь-яких сумнівів у тому, що особа є неповнолітньою. Слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов’язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні. Захисник бере участь у справі з моменту пред'явлення обвинувачення - з моменту оголошення неповнолітньому протоколу про затримання або постанови про застосування запобіжного заходу.

Обставини, що підлягають доказуванню в кримінальній справі, визначені ст. ст. 23, 91 КПК України і є загальними для всіх справ, у тому числі й у справах про злочини неповнолітніх. Однією з особливостей провадження у справах про злочини, вчинені неповнолітніми, є розширення меж з'ясування обставин, що підлягають доказуванню. Таким чином, ст. 485 КПК України деталізує положення ст. 91 КПК України, конкретизує предмет доказування у справах про злочини неповнолітніх і способи з'ясування обставин, що є складовою предмету доказування у цих справах. Тому крім обставин, встановлення яких є обов'язковим під час провадження кожної кримінальної справи, у справах про злочини неповнолітніх, згідно зі ст. 485 КПК України, судді також з'ясовували вік неповнолітнього, стан здоров'я та рівень розвитку, інші соціально-психологічні риси особи, які необхідно враховувати при індивідуалізації відповідальності чи обранні заходу виховного характеру. Також по кожній справі враховувались характеристики особи, умови життя і виховання, обставини, що негативно впливали на виховання неповнолітнього, наявність дорослих підбурювачів та інших співучасників кримінального правопорушення, наявність даних про розумову відсталість неповнолітнього, не пов'язану з душевним захворюванням. Також з'ясовували, чи міг неповнолітній повністю усвідомлювати значення своїх дій і якою мірою міг ними керувати. Це допомагало виявити безпосередні причини, які спонукали неповнолітнього до вчинення злочину, зробити висновки, чи є злочин випадковим або зумовленим причинами, які слід усунути. Необхідність з'ясування наведених обставин обумовлена тим, що вони впливають на вирішення важливих питань щодо встановлення істини у справі, притягнення до кримінальної відповідальності або звільнення від кримінальної відповідальності неповнолітнього, призначення виду та міри покарання.

При перевірці статистичних даних за 2013 рік – І півріччя 14 року  з числа неповнолітніх, притягнених до кримінальної відповідальності – 3 виховувались у родині з одним із батьків, 2 - у школі-інтернаті, 1 - поза родиною, 5 - з них учні школи чи коледжу, 1 - студент, 1 - працездатний неповнолітній. 

У відповідності до ст. 489 КПК України Іллінецьким районним судом здійснювався виклик неповнолітніх підозрюваних та обвинувачених через його батьків або інших законних представників, що підтверджується  повідомленням про виклик до суду та підписом особи.

Судом при ухваленні рішень відносно неповнолітніх осіб застосовувались положення п. 3 ч. 1 ст. 66 КК України, яким передбачено визнання пом’якшучою обставиною вчинення злочину неповнолітнім. Крім того по зазначеним справам судом застосовувались п. 1, 2 ч. 1 ст. 66 КК України.

Важливим засобом запобігання злочинності серед неповнолітніх є встановлення і притягнення до кримінальної відповідальності дорослих осіб, які втягнули їх у вчинення злочину. Часто раніше судимі дорослі втягують у злочинну діяльність молодь. Але за 2013 рік – І півріччя 2014 року таких справ до суду не надходило.

Скасованих судових рішень за звітний період не має. 

 

Голова Іллінецького

районного суду                                                                                                                          

 

Вик. Беднарчук Т.М.