flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду слідчими суддями клопотань про проведення слідчих (розшукових) дій під час досудового розслідування.

28 листопада 2014, 09:27

 На виконання завдання Апеляційного суду Вінницької області Іллінецьким  районним судом  проведено узагальнення  судової практики розгляду слідчими суддями клопотань про проведення  слідчих (розшукових) дій підчас досудового розслідування.

            При проведенні  узагальнення  використано інформацію по розгляду справ вказаної категорії за  2013 рік  та  перше півріччя 2014 року.

            З досліджених матеріалів вбачається, що скарг на постанови слідчого, прокурора про відмову в задоволенні  клопотань про проведення  слідчих (розшукових) дій, в  тому  числі скарг на рішення  слідчого, прокурора  про відмову в  задоволенні клопотання  про залучення експерта в провадження Іллінецького районного суду не надходило та рішення  по таких не  приймалися.

            Також на  розгляд слідчих суддів  не  надходили клопотання  сторони  захисту  про залучення експерта, подані після відмови слідчого, прокурора в задоволенні такого клопотання.

            Окремо слід виділити питання, що стосується практики розгляду слідчими суддями клопотань про проведення  допиту свідка (свідків)  в порядку, передбаченому  ч. 1  ст. 225 КПК  України.

            Слід зазначити, що такий допит свідка згідно  положень ч. 1 ст. 225 КПК України проводиться  у  виняткових випадках. 

            Так в провадження Іллінецького районного суду  на дійшло та  були  розглянуті слідчими суддями п’ять клопотань слідчого про допит свідка в  судовому засіданні.

            При зверненні  до суду з клопотанням як  на  підставу  проведення  допиту  свідка  в  судовому засіданні  слідчий посилався на те, що на  свідків  може  здійснюватися  вплив  з боку підозрюваного, тому з метою забезпечення незмінності  їх показів  на  стадії досудового розслідування та судового розгляду він звернувся до суду з вказаними клопотаннями.

За результатами розгляду даних клопотань слідчими суддями Іллінецького районного суду було постановлено ухвали, якими клопотання  слідчого задоволено. У  відповідності до вимог ст. 225 КПК України  свідків було допита  у встановленому  порядку.

Допит в  судовому  засіданні «тяжко хворого» свідка  за  вказаний  період слідчими суддями Іллінецького районного суду  не проводився та  клопотання  слідчого про проведення  такого допиту  до суду  не  надходили.

Питання щодо примусового залучення особи для проведення медичної або  психіатричної експертизи, в тому числі про примусове відібрання  зразків  для  експертизи  слідчими суддями не  вирішувалися.