flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засади використання автоматизованої системи документообігу суду в Іллінецькому районному суді Вінницької області

09 листопада 2023, 14:16

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням зборів суддів Іллінецького районного суду Вінницької області
від 28.01.2016 № 2

 

(у редакції рішення зборів суддів

Іллінецького районного суду

Вінницької області

від 05.10.2023 № 3

 

Засади

використання автоматизованої системи документообігу суду в

Іллінецькому районному суді Вінницької області

 

  1. Загальні положення

1.1.  Засади використання автоматизованої системи документообігу суду в Іллінецькому районному суді Вінницької області (далі – Засади) розроблено відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07 липня 2015 року № 2453-VI в редакції Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» від 12 лютого 2015 року № 192-VIII, Кримінального процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого Рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 року № 30 в редакції, затвердженій Рішенням Ради суддів України від 02 квітня 2015 року № 25 (далі - Положення),   

1.2.     Цими Засадами визначаються повноваження та порядок розгляду зборами суддів Іллінецького районного суду Вінницької області (далі - суд) питань стосовно функціонування автоматизованої системи документообігу суду, особливостей автоматизованого розподілу справ між суддями та порядку формування колегій суддів з унеможливленням впливу на їх формування осіб, зацікавлених у результатах судового розгляду справи.

1.3.   Засади враховують можливість здійснення суддями функцій з відправлення правосуддя з урахуванням штатної чисельності суддів, наявної у суді кількості залів судових засідань, раціонального використання робочого часу як з метою належної підготовки суддів до розгляду справ, так і з метою виконання повноважень, що безпосередньо не пов'язані з відправленням правосуддя (проведення узагальнень судової практики, надання методичної допомоги, здійснення адміністративних повноважень тощо).

1.4.   Інші питання, що стосуються здійснення автоматичного розподілу справ та функціонування автоматизованої системи документообігу, що прямо не врегульовані цими Засадами, регулюються Положенням про автоматизовану систему документообігу суду - далі Положення, наказами керівника апарату суду про визначення функціональних обов'язків та прав користувачів автоматизованої системи документообігу суду.

 

 

 

  1. Особливості функціонування автоматизованої системи

2.1. В Іллінецькому районному суді Вінницької області використовується комп'ютерна програма «Д-3», розроблена адміністратором автоматизованої системи для загальних судів.

2.2. Технічний супровід та підтримка працездатності автоматизованої системи в суді здійснюються адміністратором автоматизованої системи Державним підприємством "Інформаційні судові системи" на підставі укладених договорів.

2.3. У разі якщо до суду надійшла заява (клопотання, подання) по справам та матеріалам, які були розглянуті в суді до 01.01.2011 року та не внесені до КП «Д-3» (далі архівні справи), старший секретар суду, секретарі суду, відповідно до своїх функціональних обов’язків користувача, створюють в КП «Д-3» ОСК на архівну справу та відключають її від статзвіту. Якщо на момент надходження заяви (клопотання, подання), суддя який приймав рішення у цій справі працює в суді, то такі матеріали передаються йому в порядку визначеному в Положенні про АСДС та цих Засадах. Якщо суддя на момент настання цих обставин не працює в суді, то така заява (клопотання, подання) підлягає автоматизованому розподілу між суддями на загальних підставах.

   

  1. 3. Розподіл судових справ між суддями.

3.1. Розподіл судових справ здійснюється в суді в день їх реєстрації, на підставі інформації, внесеної до автоматизованої системи, уповноваженою особою апарату суду, відповідальною за здійснення автоматизованого розподілу судових справ.

3.2. Визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється автоматизованою системою шляхом:

автоматизованого розподілу судових справ під час реєстрації відповідної судової справи;

пакетного автоматизованого розподілу судових справ після реєстрації певної кількості судових справ;

розподілу судових справ шляхом передачі судової справи раніше визначеному у судовій справі судді;

визначення складу суду з метою заміни судді (суддів);

повторного автоматизованого розподілу судових справ.

3.3. Не розподіляються щодо конкретного судді судові справи, що надійшли:

- за два місяці до закінчення повноважень судді;

- за чотирнадцять днів до початку відпустки (якщо її тривалість становить не менше чотирнадцяти календарних днів);

- за три робочих дні до початку відпустки, якщо її тривалість становить менше чотирнадцяти календарних днів;

- у період відпустки судді;

- за один робочий день до відрядження (за три робочі дні - якщо тривалість відрядження становить більше семи календарних днів) та в дні перебування судді у відрядженні;

- під час тимчасової непрацездатності судді;

- за один робочий день до направлення судді на навчання, підвищення кваліфікації, для участі у семінарських заняттях, діяльності органів суддівського самоврядування, Вищої ради юстиції тощо без відбуття у відрядження (за наявності наказу голови суду);

- у дні перебування судді на навчанні, підвищенні кваліфікації, участі у семінарських заняттях, діяльності органів суддівського самоврядування, Вищої ради юстиції тощо без відбуття у відрядження (за наявності наказу голови суду);

- у разі призначення судді членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України - з моменту прийняття рішення про призначення;

- під час перебування судді (суддів) у нарадчій кімнаті понад один робочий день;

- в інших передбачених законом випадках, у яких суддя не може здійснювати правосуддя або брати участь у розгляді судових справ.

 

Правила здійснення автоматизованого розподілу судових справ між суддями.

3.4. Автоматизований розподіл судових справ здійснюється в автоматизованій системі за такими правилами:

із загального списку суддів визначаються судді, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент автоматизованого розподілу;

для суддів, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент автоматизованого розподілу, здійснюється розрахунок коефіцієнтів навантаження;

із числа суддів, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент автоматизованого розподілу з урахуванням визначених автоматизованою системою коефіцієнтів навантаження здійснюється визначення судді для розгляду конкретної судової справи за принципом випадковості.

3.5. Обрання судді за випадковим числом здійснюється відповідно до коефіцієнту навантаження судді на момент автоматизованого розподілу судової справи.

3.6. Копія табеля обліку використання робочого часу щодо суддів, що складається для виплати заробітної плати, вноситься консультантом суду (по роботі з персоналом) до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня після підписання цього табеля, зокрема:

 - відмітка у табелі про причини тимчасової відсутності судді «відпустка», «відрядження» проводиться на підставі наказу голови суду про відрядження чи надання відпустки судді;

- відмітка «нарадча кімната» та зняття цієї відмітки проводиться за резолюцією керівника апарату суду на доповідній записці секретаря судових засідань про початок та закінчення строку перебування судді (суддів) у нарадчій кімнаті, зареєстрованій в АСДС. У разі необхідності до доповідної може бути долучено копію журналу судового засідання про початок та закінчення строку перебування судді (суддів) у нарадчій кімнаті;

- відмітка «хвороба» проводиться в перший день непрацездатності на підставі усного повідомлення судді консультанту суду (по роботі з персоналом), про його непрацездатність, підтвердженого в подальшому належно оформленим листком непрацездатності.

 

 

 

Особливості здійснення автоматизованого розподілу судових справ між суддями.

3.7. В Іллінецькому районному суді Вінницької області визначена спеціалізація з розгляду кримінального, цивільного, адмінстративного судочинства.

Технічне виконання встановлення спеціалізації суддів покладено на технічного адміністратора.

3.8. Якщо розгляд справи здійснюється колегіально, склад колегії суддів визначається автоматизованою системою.

3.9. Слідчі судді Іллінецького районного суду Вінницької області обрані відповідно до рішення зборів суддів суду у порядку, встановленому Законом України « Про судоустрій і статус суддів».

3.10. Відповідно до рішення зборів суддів в суді здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх уповноважений один суддя, який має стаж роботи судді не менше десяти років. У разі відсутності в суді судді з необхідним стажем роботи суддя, уповноважений здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, обирається з числа суддів, які мають найбільший стаж роботи на посаді судді.

 

Автоматизований розподіл судових справ між суддями.

3.11. Судові справи підлягають автоматизованому розподілу між суддями, які мають на момент автоматизованого розподілу судових справ повноваження для здійснення процесуальних дій.

3.12. Відмова судді від отримання розподіленої в установленому порядку судової справи не допускається.

3.13. Якщо судова справа підлягає розгляду (перегляду) колегією суддів, при автоматизованому розподілі судових справ автоматизованою системою в суді визначається головуючий суддя із числа всіх суддів відповідного суду з урахуванням їх спеціалізації (за її наявності).

Після визначення головуючого судді автоматизованою системою визначається склад колегії суддів із числа всіх суддів.

3.14. Відповідно до визначеного процесуальним законодавством принципу незмінності складу суду, розгляд справи, як правило, проводиться визначеною автоматизованою системою колегією суддів.

Тимчасова відсутність судді-члена колегії, як правило, не може бути підставою для зміни складу колегії суддів.

У разі задоволення відводу або самовідводу заміна судді здійснюється автоматизованою системою на підставі рішення про відвід (самовідвід).

3.15. У разі одночасного перебування всіх суддів у відрядженнях, відпустках, їх тимчасової непрацездатності та в інших передбачених законом випадках, у яких суддя не може здійснювати правосуддя або брати участь у розгляді судових справ, автоматизований розподіл судових справ здійснюється повторно автоматизованою системою у робочий день, наступний за днем, коли відпали відповідні обставини.

3.16. Не підлягають автоматизованому розподілу судові справи, які надійшли до суду для вирішення питання про їх об'єднання у порядку, визначеному частиною другою статті 334 Кримінального процесуального кодексу України.

3.17. У разі роз'єднання (виділення) судових справ виділена в окреме провадження судова справа не підлягає автоматизованому розподілу, реєструється як така, що надійшла вперше, та передається судді, яким ухвалено рішення про роз'єднання кількох поєднаних в одному провадженні вимог у самостійні провадження чи виділення в окреме провадження.

3.18. У разі необхідності розгляду судової справи колегією суддів у суді після проведення автоматизованого розподілу судової справи між суддями здійснюється повторний автоматизований розподіл судової справи з метою збільшення складу суду.

3.19. У разі тимчасової відсутності раніше визначеного у справі головуючого судді (відпустка, відрядження, хвороба, перебування у нарадчій кімнаті), якщо незалежно від терміну відсутності судді, зазначені в даних пунктах справи та матеріали, де відсутність судді перевищує строки, встановлені законом для розгляду таких справ та матеріалів, вони передаються для повторного автоматизованого розподілу (в тому числі скарги та клопотання по одному кримінальному провадженню). У разі якщо тимчасова відсутність судді не впливає негативно на строки розгляду таких справ та матеріалів, такі справи розподіляються раніше визначеному в справі головуючому судді і до них обов’язково секретарем судових засідань підшивається довідка або копія наказу про причини тимчасової непрацездатності судді. По реєстру такі справи передаються головуючому судді в його перший робочий день після тимчасової відсутності.

Розподіл судових справ шляхом передачі судової справи раніше визначеному у судовій справі судді.

3.20. Судові справи, що надійшли із судів апеляційної або касаційної інстанцій після скасування ухвал, які перешкоджають подальшому розгляду судової справи (крім ухвал про закриття, припинення провадження), а також ухвал, які не перешкоджають подальшому розгляду судової справи, передаються раніше визначеному у судовій справі головуючому судді, ухвалу яких скасовано чи у провадженні яких перебувала або перебуває судова справа.

3.21. Раніше визначеному в судовій справі головуючому судді передаються також:

  1. судові справи, що надійшли для вирішення питання про прийняття додаткового судового рішення, виправлення описок та помилок, роз'яснення судового рішення, повернення судового збору;
  2. судові справи про перегляд заочного рішення;
  3. судові справи, за якими надійшли заяви (клопотання), пов'язані із виконанням судових рішень, передбачені статтями 368 - 373, 378 Цивільного процесуального кодексу України, статтями 259 - 264, 267 (крім частини дев'ятої статті 267) Кодексу адміністративного судочинства України, розділом 8 Кримінального процесуального кодексу України, статтею 304 Кодексу України про адміністративні правопорушення;
  4. клопотання про вирішення питання, пов'язаного з виконанням вироку, у судових справах, які розглянуті даним судом;
  5. матеріали кримінального провадження щодо особи, стосовно якої вже здійснюється судове провадження, у випадку, передбаченому частиною другою статті 334 Кримінального процесуального кодексу України;
  6. судові справи про адміністративні правопорушення щодо особи, яка вчинила кілька адміністративних правопорушень, якщо ці справи надійшли в один день;
  7. судові справи про адміністративні правопорушення, що надійшли до суду після доопрацювання.

Справи, передбачені в даному пункті не передаються раніше визначеному судді за два тижні до закінчення повноважень судді; за пять днів до початку відпустки судді, (якщо її тривалість становить не менше чотирнадцяти календарних днів). Такі судові справи та матеріали підлягають автоматизованому розподілу за загальними правилами, визначеними Засадами використання автоматизованої системи документообігу суду.

  1. зустрічні позови та позови третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору у судовій справі, у якій відкрито провадження, що надійшли до суду;
  2. заяви про скасування заходів реагування, застосованих у межах відповідної судової справи;
  3. заяви про відновлення втраченого судового провадження;
  4. апеляційні скарги на ухвали слідчих суддів, які надійшли в межах одного кримінального провадження;
  5. заяви про забезпечення позову, доказів;
  6. Клопотання та скарги по одному кримінальному провадженню передаються раніше визначеному слідчому судді.

Справи, передбачені в даному пункті не передаються раніше визначеному судді за два тижні до закінчення повноважень судді; за три дні до початку відпустки; за три дні до направлення судді на навчання та підвищення кваліфікації, в тому числі і без відбуття у відрядження (за наявності наказу голови суду);

 Такі судові справи та матеріали підлягають автоматизованому розподілу за загальними правилами, визначеними Засадами використання автоматизованої системи документообігу суду.

  1. У разі надходження апеляційних (касаційних) скарг, які подані в рамках однієї справи, але на різні судові рішення, такі скарги передаються раніше визначеному головуючому судді (судді-доповідачу), якщо провадження не закінчено.

 

Повторний автоматизований розподіл судових справ між суддями.

3.22. Повторний автоматизований розподіл судових справ між суддями застосовується у випадках визначених законом, а також з метою заміни одного, декількох суддів, всього складу суду, збільшення складу суду.

3.23. Винятково у разі, коли суддя (судді) у передбачених законом випадках не може (не можуть) продовжувати розгляд справи, невирішені судові справи передаються для повторного автоматизованого розподілу за вмотивованим розпорядженням керівника апарату суду (особи, яка виконує його обов'язки), що додається до матеріалів справи.

3.24. Судова справа підлягає повторному автоматизованому розподілу у разі, якщо суддя, в провадженні якого перебувала судова справа, на момент повернення її із суду апеляційної чи касаційної інстанцій не працює в цьому суді або таку судову справу неможливо передати судді.

3.25. За вмотивованим розпорядженням керівника апарату суду (особи, яка виконує його обов'язки) здійснюється повторний автоматизований розподіл судових справ у разі виявлення очевидних помилок в налаштуваннях автоматизованої системи діловодства суду при автоматизованому розподілі справ, що призвели до порушення порядку визначення судді (колегії суддів) для розгляду справи.

3.26. Окрім підстав визначених у п.п. 2.3.49 – 2.3.52 Положення про АСДС, за розпорядженням керівника апарату суду повторний автоматизований розподіл судових справ також здійснюється у разі:

-  автоматичного розподілу справ судді у перший день тимчасової непрацездатності, якщо такі справи не були передані йому по реєстру;

-  коли існує об’єктивна необхідність невідкладного чи негайного вирішення справи, а головуючий суддя зайнятий в іншому процесі, перебуває у нарадчій кімнаті, тощо;

- вирішення питання суддею про окремий розгляд кримінальних проваджень щодо особи, стосовно якої вже здійснюється судове провадження, у випадку, передбаченому частиною другою статті 334 Кримінального процесуального кодексу України. У такому випадку підставою для винесення розпорядження про повторний автоматизований розподіл кримінального провадження є довідка судді про те, що він прийняв рішення про окремий розгляд таких проваджень.

- надання суддею (а у разі його відсутності помічником судді) вмотивованої службової записки керівнику апарату з перерахуванням обставин для здійснення повторного автоматичного розподілу судової справи у разі коли не проведення повторного автоматичного розподілу може негативно впливати на строки розгляду судової справи;

- у разі помилково визначеної спеціалізації чи складу суду, неправильності налаштування табелю робочих днів суддів, особа яка здійснює автоматизований розподіл справ, та/або консультант суду (по роботі з персоналом) надає керівнику апарату доповідну записку, в якій повідомляє про причини настання вищеназваних обставин.

Автоматизований розподіл судових справ між суддями після відновлення роботи автоматизованої системи

3.27. Знеструмлення електромережі суду, вихід з ладу обладнання або комп'ютерних програм чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи та тривають понад п'ять робочих днів, фіксуються актами, складеними комісією під головуванням керівника апарату (особи, яка виконує його обов'язки), із зазначенням у них дати, часу настання та закінчення дії відповідних обставин, причин виникнення, заходів, вжитих для їх усунення.

Електронні примірники зазначених актів вносяться до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня, що настає після усунення обставин.

3.28. Автоматизований розподіл судових справ між суддями здійснюється невідкладно після налагодження роботи автоматизованої системи або на наступний робочий день після усунення зазначених обставин.

3.29. В такому разі, розподіл судових справ, які за законом мають розглядатися невідкладно з метою недопущення порушення конституційних прав громадян (судові справи, пов'язані з виборчим процесом, судові справи про встановлення або усунення обмежень щодо реалізації права на мирні зібрання, вирішення питання застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, клопотання слідчого, прокурора про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, клопотання про надання дозволу на обшук чи огляд житла тощо) здійснюється в порядку, визначеному Засадами використання автоматизованої системи документообігу суду.

3.30. Не пізніше наступного робочого дня після усунення даних обставин, до автоматизованої системи вноситься інформація із зазначенням у хронологічному порядку номера та дати фактичного надходження кореспонденції до суду, а також інформація про її розподіл.

 

Неможливість автоматизованого розподілу судових справ між суддями

3.31. У разі визначення автоматизованою системою неможливості здійснення автоматизованого (повторного автоматизованого) розподілу судових справ автоматизованою системою автоматизовано створюється протокол щодо неможливості автоматизованого розподілу судових справ між суддями відповідного суду.

Одночасно з протоколом автоматизованою системою автоматично формується звіт про неможливість автоматизованого розподілу судових справ між суддями.

Протокол щодо неможливості автоматизованого розподілу судових справ між суддями роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

Звіт про неможливість автоматизованого розподілу судових справ між суддями може бути роздрукований для службового використання в суді.

3.32. У разі усунення обставин, що унеможливлюють здійснення автоматизованого (повторного автоматизованого) розподілу судових справ, такий розподіл відбувається відповідно до вимог Положення.

 

  1. Передача судових справ для подальшого розгляду суддею (колегією суддів)

4.1. Після автоматизованого розподілу судових справ автоматизованою системою відповідальна особа суду не пізніше наступного робочого дня передає судові справи визначеному автоматизованою системою головуючому судді (судді-доповідачу).

4.2. Інформація щодо процесуальних дій та судових рішень вноситься до автоматизованої системи відповідним користувачем автоматизованої системи.

 

  1. Прикінцеві положення.

5.1. Ці Засади використання автоматизованої системи документообігу суду в Іллінецькому районному суді Вінницької області набирають чинності з наступного дня, після дня їх затвердження зборами суддів Іллінецькому районному суді Вінницької області.

5.2. У разі внесення змін до Засад використання автоматизованої системи документообігу суду в Іллінецькому районному суді Вінницької області збори суддів новим рішенням затверджують Засади використання автоматизованої системи документообігу суду у новій редакції, які вносяться до автоматизованої системи не пізніше робочого дня, що настає після проведення цих зборів.